Divine logo

De Mantra AUM

Aum (Ohm, Om) is een belangrijke mantra in zowel het Hindoeïsme, Jainisme, Sikhisme en het Boeddhisme.

Over de betekenis zijn meerdere visies bekent. Ohm verwijst naar de Bron, God, Universele energie, Krsna, Brama, etc. Volgens de Madukya Ypanishad is het een samentrekking van drie klanken: A, U en M. Op de juiste manier uitgesproken is Aum een sonore zoemklank die, zover het de menselijke mond toelaat, het dichts komt bij de oorspronkelijke Goddelijke scheppingsklank. Het is dezelfde trilling als waarop de Universele energie trilt. Daardoor is Aum verbonden met het KruinChakra.

Het woord Ohm zelf komt uit het Sanskriet en is afgeleid van het woord ´evam´ dat ´dus´ of ´zo´ betekent. De wetten van de ´Manu´ zeggen dat het woord werd gevormd door Brahma zelf, die de letters ´a´, ´u´ en ´m´ van de ´Veda´s´ afleidde, een van elke, wat zijn mysterieuze kracht en heiligheid verklaart:

A symboliseert ons Waak-bewustzijn
U symboliseert ons droombewustzijn (denken, voelen, wensen, willen)
M symboliseert ons diep-slaap-bewustzijn. (ondefinieerbare Eenheid-der-dingen).

Aum is eveneens de naam die Hindoes geven aan de spirituele zon als tegenhanger van ´Sooruj´, de natuurlijke zon. Het woord is Sanskriet. Het wordt uitgesproken aan het begin en het eind van elke les in de ´Veda´ en het is ook het introductiewoord van de ´Puranas´. Dit wordt gezegd in de ´Katha-Upanishad´: "Ieder die deze syllabe kent, verkrijgt wat hij wil", omdat alle woorden zouden afstammen van die ene klank, ´Ohm´, volgens de ´Upanishads´. Het vertegenwoordigt het goddelijke en de kracht van God. Het is het geluidssymbool voor de ultieme realiteit. De drie mantra´s van A, U, M vertegenwoordigen ook de buiten, de binnen en de boven staten van bewustzijn maar ook de waaktoestand, de droomtoestand en de diepe slaapBovendien is er ook nog de vierde staat (a-matra), het Zelf, volgens de Advaiata. Oftewel: Om is onsterfelijk en onuitputtelijk, de 4e demensie. Het is de symbolische uitdrukking van de creatieve geest, het Woord (met verwijzing naar de drie klanken), de drie menselijke staten (waken, dromen, diepe slaap), de drie tijden van de dag (morgen, middag, avond) en de drie elementen (actie, cognitie, volitie ->wil).

Picture AUM

Het symbool van AUM = Omkar:
Vaak wordt bovenstaand symbool AUM genoemd maar dat is onjuist. De Mantra is AUM en het bijbehorende symbool is Omkar. Bovenstaande is de bekendste en komt uit het Hindoeïsme. Deze variant heeft 4 onderdelen:

Picture AUM

Dit is het stadia van menselijk bewustzijn en staat voor het ontwaken op aards of materieel niveau.
Staat symbolisch voor de deelmantra A in AUM.

Picture AUM

Het stadia van diep-slaap-bewustzijn ofwel de ondefinieerbare Eenheid-der-dingen. Staat symbolisch voor de deelmantra M in AUM.

Picture A van AUM

Het stadia van droom bewustzijn (denken, voelen, wensen, willen).
Staat symbolisch voor de deelmantra U in AUM.

Picture M van AUM

Het stadia van absolute bewustzijn in al zijn facetten.
Er zijn meerdere varianten van Omkar zoals:

Picture Ek Onkar AUM

Deze variant heet Ek Onkar en komt uit het Sikhisme (Sik-religie). Vele Sik tempels (Gurudwaras) zijn met dit symbool bekleed en wordt ook genoemd in hun heilige schrift (Gurumukhi). Ek Onkar betekent letterlijk 'God is one'. Ek Onkar is de eerste deel mantra van de Mool mantra en het begin van het heilige boek Guru Granth Sahib.

Picture OM

Een variant uit de Vedic (Oorspronkelijk Hindu) en wordt 'Om' genoemd.

Picture Tibetaanse AUM

Tibetaanse variant van AUM. Eerste deelmantra van Aum-Mani-Padme-Hum.

Picture AUM uit Jainisme

De AUM variant uit het Jainisme (Jain religie)

AUM

Verschillende belangrijke Mantra's

AUM Mantra

Gayatri Mantra

Maha Mrityunjay Mantra Mantra

Babaji Mantra

Om Namah Shivaya Mantra

Om Mani Padme Hum Mantra

Terug Volgende pagina